HelixLab hu/en Cégeknek Tanulóknak Történetek
topimg
gitta

Írta: Kovács Gitta
2020.06.17

Bemutatkozás

Csonka László, fejlesztő és oktató

Miért az informatikát választottad szakterületednek?

Mióta az eszemet tudom, mindig is érdekeltek a számítástechnikai dolgok, a hardverek, szoftverek működése. Emlékszem, körülbelül 10 éves lehetettem mikor először szedtem szét teljesen a számítógépem. Fogalmam sem volt róla, mit csinálok, viszont oktató videók alapján a nap végére sikerült összeszerelnem. Később találtam valamiféle-fajta programfájlt a számítógépemen, amit megnyitottam egy szerkesztővel és hamar rájöttem: egy árva kukkot sem értek ezekből a különös sorokból, ám meg akarom érteni! Ekkor kezdett kialakulni az informatika -és a programozás- iránti szenvedélyem, amely mai napig kitart.

 

Mindig tanár szerettél volna lenni?

Mindig is komfortosan éreztem magam, ha beszélni kellett valakivel. Iskolás korom óta leginkább a vezető szereppel tudtam azonosulni, mivel hamar átláttam az adott szituációt így egy adott problémára hamar megoldást találtam, ettől függetlenül sosem gondolkodtam a tanári álláson. Mindig is szerettem másoknak segíteni, magyarázni, megosztani a tudásom és új dolgokat tanulni, viszont jelenlegi főnököm volt az, aki meglátta személyiségem „tanári” mivoltát, így javaslatára elkezdtem ebbe az irányba elindulni. Megtanultam, hogy lehet eredményesen oktatni, rengeteg videót és fejlesztő tréninget néztem/végeztem el, így az oktatási módszertanjaim egyre kifizetődőbbek lehettek. Jelenleg nem tudnám elképzelni, hogy ne tanárként vagy mentorként dolgozzak, olyan közel került hozzám a szakma.

 

Mindig programozó szerettél volna lenni?

Eleinte igen. A hardverek és szoftverek iránti érdeklődésem csillapíthatatlan volt, így a programozást találtam azon útnak, melyet végig kell járjak a megértésükhöz. Később elkezdtem érdeklődni a hálózatok és a Linux iránt is, viszont a programozást mondanám hozzám legközelebb állónak.

 

Kitől tanultál meg programozni?

Magamtól, bár van egy Gazdasági Informatikus végzettségem, autodidaktának vallom magam. Amikor elsőként kezdtem magamtól tanulni, rengeteg akadályba ütköztem. Nem tudtam, hogy ha valamit jól csinálok, miként tudom még jobbá tenni, így magamnak kellett kitaposnom az utat. Továbbra is messze a cél, viszont az eddigi utam során rengeteget fejlődött a megoldóképességem és az analitikus gondolkodásmódom.

 

Mi volt a motivációd?

Ez a kérdés egyszerű: egyre jobbá- és jobbá válni. Amint valamilyen problémába ütköztem, a meghátrálás helyett időt (ebbe beleértve szabadidőt is) nem kímélve kutattam a megoldás után. Magabiztosan állíthatom: a kurzusaink rengeteg időt fognak megspórolni Neked.

 

Mit javasolnál a jelentkezőknek?

Sose add fel. Ez a szakma nehéz, viszont kifizetődő rengeteg szempontból. A tanulás legyen napi rutin. Mindig merj kérdezni, segítséget kérni. Hallgasd figyelmesen a tapasztaltabbat. Találd meg azt, ami az informatikán belül minden reggel motiválni fog, amikor kikelsz az ágyból. Ezen felül nem győzöm hangsúlyozni: nem szükséges atomfizikusnak lenned ahhoz, hogy jó IT szakember légy. Az eredmény csak is Rajtad és a kemény munkádon múlik!

További történeteink